esmaspäev, 30. juuni 2008

Viru Raba Rääkijalt

26-ndal aprillil, laupäeva hommikul kogunesid Harjumaal asuva Viru raba matkaraja algusesse esimese giidikonkursi Viru Raba Rääkijad ˛üriiliikmed, osalejad ja külalised.
Zürii kogunes järgmises koosseisus : Mark Soosaar (˛ürii esimees), Ella Vikk (Porkuni paemuuseum), Mart Niklus (bioloog, vabadusvõitleja, Tartu vaim), Krista Keedus (Sagadi Metsakeskuse juhataja), Maire Vendt ( Lahemaa Rahvuspargi esindaja), Arne Timm (MTÜ Loodusring, Turismimaailma esindaja), Toomas Trass (Muusikamaailma esindaja,Eesti Heliloojate Liit), Kristjan Kaljund ( Eesti Rahvuringhäälingu esindaja) ja Reiu Tüür(Kunstimaailma esindaja).
Kokku tundis giidikonkursi vastu huvi 13 persooni, potentsiaalest osalejat. Talvel kirjutasid rabagiidid valmis 1-3 lehte pikad eeltööd (esseed) Viru raba teemal. Zürii hindas eeltööd ära ja pani punktid, seda siis saja punktise skaala järgi. Mida parem sõnaseade, seda parem, mida parem teksti ülesehitus, seda parem. Seega üks ˛üriiliige võis panna ühele eeltööle kuni sada punkti. Mida täiuslikum tekst, seda lähemal sajale protsendile. Eeltööde põhjal pääses kevadisse lõppvooru 5 parimat osalejat, kes olid järgmised persoonid: Kauri Kivipõld, Maret Vihman, Olivia Paas, Triin Triisberg, Sirje Lillemets.
Lõppvoorus anti igale giidile aega üks tund, et Viru raba tutvustada. Selle ajaga jõudis minna kuni Viru raba keskel asuva vaatetornini. Välivoorus hinnati etteaste atraktiivsust, sõnaseade headust, teadmiste hulka...
Nii eeltööd kui ka lõppvooru etteasted olid kõigil head ja pea võrdse tasemega. Zürii pani siis punktid ja nii selgusid parimad. Esimese koha sai Sirje Lillemets, kes tuli konkursile Pärnust, ja kes sai 1072 punkti. Teise koha sai Triin Triisberg, kes sai 1039 punkti ja kes tuli konkursile Tallinnast. Kolmanda koha saavutas Kauri Kivipõld Rakverest, kes sai 1037 punkti. Neljandaks jäi Maret Vihman Viitnalt - 1036 punkti ja viiendaks jäi Olivia Paas Rakverest, kes kogus 965 punkti...
Konkursi auhinnalaud oli esimese korra kohta päris rikkalik. MTÜ Loodusring pani välja neli raamatut, Lahemaa Rahvuprak pani välja kuus raamatut, Porkuni paemuuseum pani välja paekivist
meened kõigile osalejatele, Kuusalu vallavalitsus pani välja videofilmi kõigile osalejatele ja ˛üriiliikmetele, Sagadi Metsakeskus pani välja kuus raamatut. Allakirjutanu pani välja kaks auhinda. Auhinnaks oli kaks raamitud pilti väiksest kuusest, kel käbid küljes. Esimesele kohale oli pildi alla nurka trükitud tiitel:
"Võitjale" ning lõppvoorus viimaseks jääjale lohutusauhind - tiitli all "Ole tubli"...
Peaauhinnaks oli reisifirmalt Estravel reisikohver TITAN.
Lisaks ˛üriiliikmetele ja osalejatele olid kohal ka eri organisatsioonide esindajad, eesotsa Evi Aluojaga, seda siis Eesti Giidide Liidust.
Kõik osapooled jäid päevaga rahule ja otsustasime, et koguneme taas aasta pärast, seda siis 25 aprillil, Sagadi mõisa peaväravas, annol 2009. Sagadis võiks siis aset leida giidikonkurss number kaks. Teise giidikonkursi patrooniks lubas hakata Sagadi Metsakeskus.
Giidikonkursi idee võiks meilt levida ka mujale maailma. Esimese giidikonkursi õnnestumine on selleks hea eeldus.
Kel huvi giidikonkursi idee vastu, võib võtta ühendust konkursi idee autoriga, allakirjutanuga, seda siis aadressil: marek53@hot.ee või telefonil: 3220662.

Marek Vahula, giidikonkursi Viru Raba Rääkijad patroon.

Kommentaare ei ole: