esmaspäev, 30. juuni 2008

Lahemaa ajalugu...kuldaväärt raamat.

Lahemaa ajalugu
Enn Tarvel
235-leheküljeline tavaformaadis ja ümbrispaberiga kõvas köites monograafia
Eesti Raamat 1983
Raamatukoi raamatupoes
Enn Tarveli Lahemaa ajalugu on kuldaväärt raamat, ta räägib, räägib ja räägibki ühe maanurga ajaloo lahti ja teeb seda üpriski osavalt ning on ilmselt parim ajalooraamat, mis meil üldse välja on antud.
Enn Tarvel: Ajalugu on või vähemalt peaks olema üks suur õpetaja ja kasvataja. See, mis tuleb minevikustja on suunatud tulevikku, peaks aitama teravasti tunnetada põlvkondade järjekestvust, eilse, tänase ja homse seost. Nii tohiks ka Lahemaa ajalugu aidata sealsetelt metsaradadelt, kadastikelt ja rannakivideltlugeda aegade raamatut, meenutada ja mõelda.
Kõigepealt saame me teada, kuidas Lahemaa oma nime saanud on...Talle pani nime soomlasest Tartu professor J.G.Granö - looklaheline lausmaa Eesti põhjarannikul, Kuusalu ja Kunda vahepeal. Nii ilmub nimi Lahemaa välja aastal1922 ja seda professori raamatus "Eesti maastikulised üksused". Seega Lahemaa nimi ei ole väga vana nagu kiputaksearvama. 1.juunil 1971 aastal loodi Lahemaa Rahvuspark ning pargi ala on valitud eeskätt looduslikel, maastikulistel kaalutlustel. Lahemaa Rahvuspark koosneb maastikuliselt Lahemaast, lavamaast ja Kõrvemaast, veel palju mitmepalgelisem on see maastik aga tagasi minevikku vaadates. Lahemaa jagunes maaks ja rannaks- maa pool peksti rehte, kasvatati kartuleid, käidi toa ja lauda vahet. Maa lõppes suurte metsadega, teisel pool metsa oli kitsas, kivine, liivane ja rahnune rand, kus räägiti rannakielt ja viedi vergud merre. Ajas pole raamatus ligemale tuldud üle-eelmise ja eelmise sajandi vahetusest, paari - kolme inim-põlve kaugusest vahemikust. Selleks ajaks oli lõplikult välja kujunenud Lahemaa sellisena nagu tänapäeval silmas peetakse. Selleks ajaks kadusid rahvarõivad ja mitmed muud etnograafilised iseärasused. Suri välja muistne regivärss,kirjakeele survel hakkas taanduma murrak.
Miks peaksid lapsed raamatut lugema ja miks lapsed peaksid Lahemaale tulema ? Lahemaa Rahvuspark on üks rahvuspargilikumaid rahvusparke maailmas. Siin saavad kokku eri maastikud ja eri kultuurid.Siin kohtuvad Lahemaa ehk rannikumadalik, kadastikega Lavamaa ja metsane Kõrvemaa. Siin elasid eri kultuurid - talupoegade kultuur, mõisahärrade elulaad, rannameeste elu-olu ja ka kaptenite ja meremeeste kultuur. Raamatut sirvides saadakse läbilõige kogu Eesti maal elanud kultuuridest, nende eripalgelisusest. Ühe ekskursioonipäeva jooksul kuulevad koolilapsed küll kolmest erinevast maastikust, küll siinelanud kultuuridest. Üks Lahemaa ekskursioonipäev täidab laste meeled küll eri loodusjuttudest, küll eri kultuuridest.Kui koolilaps peaks iseseisvalt raamatuga "Lahemaa Ajalugu" tutvuma, saab ta tuttavaks Eestimaa kõigi maaleksisteerinud kultuuridega. Enn Tarveli "Lahemaa Ajalugu" on hea ülesehitusega raamat. Teda on kerge lugeda ja arusaadavka koolilastele...
Miks ma raamatut niimoodi kiidan, küsib lugeja. Arvan, et Lahemaa ajalugu võiks olla aukohal Põhja-Eesti koolide lugemisvaras ning need koolid võiksid olla järgmised: Kuusalu Keskkool, Kolga Keskkool, Loksa Eesti Keskkool, KadrinaKeskkool, Võsu Põhikool, Haljala Gümnaasium, Uhtna Põhikool ja Kunda Ühisgümnaasium. Neis koolides võiks raamat olla ajaloos hästi edasijõudvatele õppuritele lugemisvaraks.Seal võiks teha kasvõi Lahemaa referaate ja neid teistele ette kanda, samuti võiks seal olla küsimusi Lahemaa ajaloost ajaloo aineolümpiaadidel. Arvan ka, et ajalootudengitele võiks olla raamat 1-2 ainepunkti andev õppeaine, õpitav raamatukursusena, kusjuures ajalootudengitele võiks ta olla kohustuslik, teistele tudengitelevabalt valitav õppeaine. Eestimaa teistes koolides võiks kaantevahe olla soovituslik raamat seda ajaloos hästi edasi-jõudvaile.
Oma kooliettepanekule ootan vastukaja ja arvamusi aadressil: marek53@hot.ee või telefonil: 3220662.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Tore raamat